Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Οδηγίες για τα οπωροφόρα μετά τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.

2011051900239-preview         χαλαζι

Μετά τις βροχοπτώσεις και την χαλαζόπτωση που μας προέκυψε τις τελευταίες μέρες , λόγω του αργού ρυθμού αποχώρησης των νερών από τα στραγγιστικά κανάλια αλλά και λόγω των αναμενόμενων βροχοπτώσεων τις επόμενες μέρες, αναμένονται μία σειρά από προβλήματα να εμφανιστούν στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Είναι τα άμεσα προβλήματα στα οποία περιλαμβάνονται μυκητολογικές και βακτηριολογικές μολύνσεις λόγω :

  • Των τραυμάτων που έχουν δημιουργηθεί στα δέντρα .
  • Των χαμηλών θερμοκρασιών (σε απόλυτες τιμές, άσχετα αν είναι υψηλές για Φεβρουάριο) .
  • Και της υψηλής σχετικής υγρασίας .

Επίσης θα υπάρξουν  στην πορεία των καλλιεργειών σε αρκετές περιπτώσεις και  έμμεσα προβλήματα, όπως εμφάνιση φυτόφθορας  και άλλων ασθενειών του ριζικού συστήματος , λόγω των ασφυκτικών  φαινομένων που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο ριζικό σύστημα των φυτών.

Για την περίπτωση των βακτηριολογικών και μυκητολογικών μολύνσεων συνίσταται εφαρμογή χαλκού με πρόπολη όπου αυτό επιτρέπεται λόγω βλαστικού σταδίου (μήλα , αχλάδια , κυδώνια) .

Σε  ροδάκινα – νεκταρίνια όμως (όπου ο χαλκός πλέον είναι λόγω προχωρημένου βλαστικού σταδίου φυτοτοξικός) η πρόταση που κανονικά θα γινόταν είναι εφαρμογή captan + πρόπολη . Επειδή όμως σε πλήθος περιπτώσεων εκκρεμεί η εφαρμογή του ziram, γι' αυτό συστήνεται άμεση εφαρμογή του με προσκολλητικό ακόμα και με κίνδυνο βροχής λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του ή ακόμα και με κίνδυνο να σχηματίσουμε ροδιές στο χωράφι.

Σε βερικοκιά -δαμασκηνιά εφαρμόζουμε captan η thiram.

ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  • Θέλει προσοχή όπου θα εφαρμοστεί captan να μην έχει προηγηθεί θειασβέστιο μέσα στο Φεβρουάριο και να μην ακολουθήσει εφαρμογή με λάδια το επόμενο διάστημα .

Στην περίπτωση αυτή η καταπολέμηση Βαμβακάδας , Σαν Ζοζέ πρέπει να γίνει αποκλειστικά με σκευάσματα pyriproxyfen (Admiral κ.α) , ενώ η καταπολέμηση της αφίδας θα γίνει με τα σχετικά σκευάσματα χωρίς το συνεργισμό των λαδιών , γιατί το στάδιο όπου εφαρμόζεται το λάδι (ροζ μπουμπούκι) θα έρθει σε λιγότερες μέρες, απ' ότι είναι το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στην εφαρμογή captan και λαδιού , που θεωρητικά είναι 15 τουλάχιστον ημέρες.

(Εγώ προσωπικά προτιμώ να είναι τουλάχιστον οι διπλάσιες γιατί κάτω από ειδικές συνθήκες πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν).

  • Χρήση του Fosetyl στην περίοδο της ανθοφορίας για την καταπολέμηση βακτηριολογικών ασθενειών όπου αυτό επιτρέπεται.(Χρησιμοποιείται σαν τεχνική στην Ιταλία)

Από κει και μετά πρέπει να κάνουμε ότι είναι μέσα στα όρια των δικών μας δυνατοτήτων για την άμεση απομάκρυνση του νερού από τα μέρη του χωραφιού όπου αυτό λιμνάζει.

2 σχόλια:

  1. Γιάννη καλημέρα. Για τις κερασιές, σε καρποφορία ή σε δένδρα ενός έτους, θα χρειαστεί ράντισμα και πότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ελαφριά δόση χαλκού μέχρι αυτές τις ημέρες. Επειδή όμως έχω ένα πανικό στο μαγαζί αυτό τον καιρό για ερωτήσεις στο κινητό μου όποτε θέλεις 6977096566

    ΑπάντησηΔιαγραφή